Ekonomi

Ay çekirdeği ve yağında gümrük vergileri düşürüldü

Yağlı Ay Çekirdeği ve Ham Ayçiçek Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Ticaret Bakanlığınca hazırlanan Yağlı Ay Çekirdeği ve Ham Ayçiçek Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve piyasadaki arz ve talep koşullarıyla fiyat hareketlerinin doğru yönlendirilmesi amacıyla ticaret politikasının tüm araçları kullanılıyor. Türkiye’de arz ve talep istikrarı ilkeleri dikkate alınarak üretici ve tüketicilerin refahı değerlendirilerek gerekli aksiyonlar zamanında alınmaktadır.

Bu bağlamda yerel tohum tedariğinin ve ayçiçeğinin yetersiz olduğu dönemlerde, kuraklık gibi iklim koşulları ve küresel üretimdeki değişiklikler dikkate alınarak, çiftçileri gereken oranda olumsuz etkilemeyecek bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu hissedildi. Hasat döneminde yüksek gümrük vergileri uygulanarak çiftçilere gerekli korumanın sağlandığı ay çekirdeğinde yağ tüketiminin artması bekleniyordu. .

Geçtiğimiz yıl yaşanan şiddetli kuraklık koşullarının olumsuz etkilerine rağmen Türkiye’nin ayçiçeği çekirdeği ve ham petrol stoğu yeterli düzeyde olup, düzenlemeyle ayçiçeği piyasalarının yaz hasadına kadar sağlıklı işleyişini sürdürmesi için gerekli adımların atılması amaçlandı.

vergi azaltıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili daire kurumlarıyla istişarede bulunularak çiftçi, üretici ve tüketicilerin ihtiyaçları değerlendirilerek geçici önlem olarak ayçiçeği çekirdeğine 100 bin ton, ham ayçiçeğine ise 250 bin tonluk sınırlı tarife kotası konuldu. petrol açıldı. Sadece bu tarife kota büyüklükleri için geçerli olmakla birlikte, yağlı ayçiçeği tohumlarına yüzde 27 yerine yüzde 12, ham ayçiçek yağına ise yüzde 36 yerine yüzde 22 gümrük vergisi uygulanacak.

İndirilen gümrük vergileri, yalnızca ülkedeki piyasayı dengeleyecek ve arz yeterliliğini koruyacak ölçüde, çiftçinin üretim motivasyonunu zedelemeyecek şekilde hasat dönemi dikkate alınarak belirlendi.

Düşük vergili tarife kotası ile ithalat imkanı 15 Nisan’da sona erecek.

Açıklamada, Ticaret Bakanlığı tarafından alınan tedbirlerle tüketicilerin spekülatif fiyat oluşumuyla mağdur edilmesine izin verilmeyeceği, çiftçi haklarına saygı gösterilerek piyasada yeterli ürün arzına olanak sağlayacak politikalar sağlanacağı belirtildi. gecikmeden uygulamaya geçilecektir.

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişarede bulunularak piyasadaki arz, talep ve fiyat seviyesinin yakından takip edileceği ve gerekli düzenlemelerin gecikmeksizin uygulamaya devam edileceği bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu