Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan’dan ‘Deve gribi’ açıklaması: Endişeye gerek yok

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs salgın sürecindeki son durum, grip olaylarındaki artış ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanlarının deve gribi uyarılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. yeni bir salgına dönüşebilir.

‘DAHA AZ ÖLDÜRME GÜCÜ’

İlgili Makaleler

Bu yılın başında ortaya çıkan ‘omikron varyantı’ ile bulaşma oranı daha yüksek ancak öldürücülüğü daha az olan bir alt varyantın ortaya çıktığını hatırlatan Dr. İlhan, “İnsanlar ilk başta çok büyük ölçüde bulaştı. Hatırlarsak yılbaşından bu yana rakamlar önemli ölçüde arttı. Burada yine tüm dünyada bağışıklık sistemi düşük ve risk düzeyi yüksek olan 65 yaş üstü vatandaşlar ile kronik hastalığı olan vatandaşlar daha fazla etkileniyor. Ancak şimdi geldiğimiz noktada yeni varyantın daha az bulaşıcı ve aynı zamanda daha az öldürücü güce sahip olduğuna şahit oluyoruz. Şu anda korona virüs hastalarında özellikle alt solunum yolu enfeksiyonu yani ‘akciğer tutulumu’ vakalarının azaldığına şahit oluyoruz.”

HASTANELERE BAŞVURULAR ARTTI

Solunum yolu virüslerinin yüksek olabildiği bir dönemde olduğumuzun altını çizen İlhan, “Belki koronavirüs döneminde yaşamadık ama grip (grip), Solunum Sinsitiyal Virüsü (RSV) ve koronavirüs nedeniyle maske takmak da cabası. çoktan görüldü. Son dönemde solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle sağlık kuruluşlarına, aile hekimliğine, özel doktorlara ve hastanelere başvurular önemli ölçüde arttı. Şikayetler çok benzer. Bu şikayetler çoğunlukla hafif ateş, halsizlik, burun akıntısı, öksürük ve balgam şeklinde gelir. Hangisi olduğunu ayırt etmek çok zor ama çok şükür alt solunum yolu enfeksiyonu yapmıyor. Bu bizim için çok değerli bir şey, bu yüzden yavaş değil.”

65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanların risk altında olduğunu belirten İlhan, hasta olanların solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için kendilerini izole etmeleri, bulaşma yolunu engellemeleri ve her yıl grip aşısı olmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca İlhan, tüm bu önlemlerin yanı sıra vatandaşların çevreyi temiz hava ile havalandırması gerektiğinin altını çizdi.

“HİÇBİR İLAÇ TAKVİYESİ KULLANMAK DOĞRU DEĞİLDİR”

Bağışıklık sistemini güçlendiren takviyelerle ilgili yanlış bilgilerin olduğuna dikkat çeken İlhan, “İyi bir bağışıklık sistemine sahip olmak istiyorsak yapmamız gereken gerçek ve sağlıklı beslenmek. Öncelikle tütün ve alkolden uzak durmak gerekir. Bol sıvı tüketmek, dengeli ve yeterli beslenmek gerekir. Yani dengeli bir protein, karbonhidrat ve yağ içeriği ile beslenmek gerekir. Belirli bir yiyecek yoktur. Bunlar çok gündeme geliyor, zaman zaman ekranda ve sosyal medyada görüyoruz ama ‘bunu ye, bunu ye, bağışıklık sistemin bu şekilde yükselir’ diye bir şeye gerek yok. Eğer bir hekim insanlara tavsiye ettiyse ve ‘Bağışıklık sisteminiz düşük, bu vitamini kullanın’ dediyse kullanılmalıdır. Bunun dışında herhangi bir gıda ve ilaç desteği kullanmak gerçek bir şey değil” dedi.

‘KORKMANA GEREK YOK’

İlhan, deve gribinin yeni bir pandemiye dönüşebileceği konusunda paniğe kapılmaması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’den sınırlı sayıda insan dünya kupasına gidiyor. Türkiye çok kişinin gelip gittiği bir yer olabilir ama Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) aslında yenilip içilerek değil, solunum yolu ile bulaşan bir virüs. MERS olarak tanımlanmalıdır. Bu yüzden çok fazla endişelenmenize gerek yok. Riskli durumlardan kaçınmak elbette her şeyden önce gelecek.”

AYNI ANDA ÇOKLU TESTLER

Tek bir tanı kiti ile dört virüsün tespit edileceği ortak tanı kiti üretilmesinin çok değerli bir gelişme olduğunu kaydeden İlhan, “Bizim de örnek çalışmalarımız var ve birçok bilim insanı örnek çalışmalar yapıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarını da çok değerli buluyorum. Çünkü böyle bir teşhis kitinin geliştirilmesi işimizi çok daha kolaylaştıracak. Aynı anda birden fazla test kullanmak yerine tek test kullanmanın hem ekonomik hem de kolay olacağını ve tek bir numunede işimizi çok daha kolaylaştıracağını düşünüyorum. Kısa süre içerisinde aktif hale geleceği bilgisine de sahibiz. Umarım bundan sonra ihtiyaç olmaz ama ihtiyaç halinde hızlıca teşhis koyabildiğimiz için çok değerli bir gelişme olduğunu düşünüyorum.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu