Sağlık

DEÜ’de Glütensiz Menü Dönemi

Yürüttüğü örnek çalışmalarla mensuplarının hak ve menfaatlerini birçok alanda koruyan DEÜ, bu sefer sıhhatte öncü bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. DEÜ, glüten intoleransı ve çölyak hastalığına farkındalık oluşturmak için yemekhanelerinde hazırlanacak glütensiz menüleri, öğrenciler, akademik ve idari çalışanına sunmayı hedefliyor. Hususla ilgili konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizde her bin kişiden beşinde görülen çölyak hastalığına karşı glütensiz menü ve reçetelerin oluşturulmasını önemsiyor, bu alanda öncü bir projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı öğrencileri, glüten intoleransı ve çölyak hastalığına farkındalık oluşturmak için “glütensiz menü” mutfak aktifliği düzenledi. Aktifliğe; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın yanı sıra DEÜ yüksekokul müdürleri, ünite yöneticileri, DEÜ akademik ve idari işçisi ile öğrenciler katıldı. Üniversitenin Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Efes Meslek Yüksekokulu ile Sıhhat, Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı koordinesinde; glüten intoleransı ve çölyak üzere beslenme manisi olan DEÜ öğrenci ve çalışanının sağlıklı besine erişiminin sağlanması için yürütülen projede, DEÜ yemekhanelerinde glütensiz menülerin sunulması hedefleniyor.

İlgili Makaleler

HER BİN BİREYDEN BEŞİ ÇÖLYAK HASTASI

Projeyle ilgili DEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı tarafından hazırlanan mutfak etkinliğinde açıklamalarda bulunan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizde her bin kişiden beşinde görülen çölyak hastalığına karşı glütensiz menü ve reçetelerin oluşturulmasını önemsiyor; hem glütensiz mutfak projesinin ortaya çıkması hem de emin adımlarla gerçekleşmesinde katkıları için birimlerimize, hocalarımıza, daire başkanlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

PROJE ÜÇ KADEMEDE İLERLEYECEK

Glüten intoleransı ve çölyak üzere beslenme pürüzü olan DEÜ mensuplarına yönelik üç evrede gerçekleştirilecek projenin başlangıç etabında hastalığa dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için bilgilendirme seminerlerinin düzenleneceğini söyleyen Rektör Hotar, “İkinci kademede ise glütensiz menülerin oluşturulması ve reçetelerinin hazırlanması için çalışmalar yürütülecek. Bu çalışmalar, DEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı ile Efes MYO bünyesindeki Besin Mühendisi öğretim elemanlarının ortak çalışması ile gerçekleştirilecek. Üçüncü etapta ise besin girdilerinin içeriğindeki glüten oranının, çölyak hastaları için eşik kıymet altında olup olmadığı nizamlı olarak Efes Meslek Yüksekokulumuz tarafından test edilecek. Bu etapların akabinde SKS Daire Başkanlığımız tarafından hazırlanacak ‘glütensiz mutfak’ alanında üretime başlanarak, öğrenci ve işçimizin hizmetine sunulacak” diye konuştu.

STANDART BESLENENLERİ ETKİLEMEYECEK

Projenin standart beslenme alışkanlığı bulunanları etkilemeyeceğini de kelamlarına ekleyen Rektör Hotar, “Kontrol edilmemesi halinde bireyde kıymetli sıhhat problemlerine sebep olabilen çölyak hastası ve glüten intoleranslı aile fertlerimiz için hayata geçirilecek projemiz, rastgele özel bir beslenme alışkanlığına sahip olmayan şahısları etkilemeyecek biçimde yürütülecek. Bu manada glüten intoleranslılar için hazırlanacak sağlıklı menüler, bir diğeri için beslenmede bir farklılık yaratmayacak. Bunun için adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz. Umarız projemiz, bu çeşit hastalıkların dünyada ve ülkemizde var olduğuna ve önlem alınması noktasında adımların atılmasına vesile olur. Bir defa daha emeği geçenlere teşekkür ediyor; kurumumuz için şifa olmasını diliyorum” formunda konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu