Yaşam

Yüzüncü yılında “Lozan” tiyatrosu sahnesinde

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Lozan Antlaşması’nın 100. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Ataol Behramoğlu’nun “Lozan” adlı oyunu yeniden sahnede hayat bulacak. 24 Temmuz’da Sahne Tozu Tiyatro Haldun Dormen Sahnesi’nde prömiyerini yapacak olan oyunun provaları tüm hızıyla devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin “tapu”su olarak bilinen Lozan Antlaşması’nın 100. yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Koşulsuz, Sonsuza Kadar Bağımsız!” “Lozan” sloganıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında tiyatro oyunu da İzmirlilerle buluşacak. 24 Temmuz Pazartesi günü saat 21.00’de Konak Sahne Tozu Tiyatro Haldun Dormen Sahnesi’nde sahnelenecek olan şair ve yazar Ataol Behramoğlu’nun yazdığı oyun, tarihi zaferin anılarını tazeleyecek.

“Meslek hayatımın en büyük onurlarından biri”

Oyunun provaları sürerken yönetmen Haluk Işık, anlaşmanın hem Türkiye hem de dünya için değerine vurgu yaparak, “Bu oyunu yönetmek meslek hayatımın en büyük onur mutluluklarından biridir. Maçımıza sayılı günler kaldı. Heyecanımız harika. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, İsmet İnönü’ye ve bu olağanüstü eseri yazanlara saygılarımızı gösterebilsek ne mutlu bize.

“İzmir, çağdaş Türkiye’nin önsözünün yazıldığı yerdir”

Haluk Işık, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu İzmir; Çağdaş, demokratik ve laik bir geleceğe önsözün yazıldığı yerdir. İzmir onbinlerce yıldır taşıdığı pahalılıkların yanı sıra çağdaş, demokratik, insana ve doğaya saygılı bir kent gibi özelliklere sahip olunca doğal olarak simge bir kente dönüşüyor. Burada yaşayan insanların seçtiği yöneticiler de aynı hassasiyeti paylaştığı için çok hoş bir duruş sergiliyor. Bu duruşun bir parçası olmaktan onur duyuyorum.”

“Sadakat duygusu göstermenizi rica ediyorum”

Oyunda İsmet İnönü’ye hayat veren tiyatro sanatçısı Utku Erişik, “Bu oyunda yer almak ve İsmet İnönü’yü canlandırmak benim için büyük bir onur. 100. yılında herkesin Lozan’ı oynaması mümkün değil. Tüm grup arkadaşlarım gibi ben de bundan gurur duyuyorum. İzleyicilerimizi sadece oyun izlemeye değil, vefa duygusu göstermeye davet ediyorum. Çünkü bu oyun aynı zamanda bir vefa borcu ödediğimiz yerdir. Bu topraklar kolay kazanılmadı. Dünyanın en büyük anti-emperyalist savaşını yürüten ve bu savaşı uluslararası arenada taçlandıran o yiğit yüreklere bir vefa borcumuz var.”

“Dünden yarına bakıp, tarihimizi öğrenerek adım atabiliriz”

Oyuncu Banu Kesel, “Bu anlaşma bizim için çok değerli. Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Ankara Hükümeti’nin tüm dünya tarafından tanınmasını sağlayan en kıymetli antlaşmamız, varoluş belgemiz.

Lozan Antlaşması’nın 100. yılında bu oyunun içinde olmaktan gurur duyuyorum. Heyecanımız dorukta. Çok çalışıyoruz. Dünden yarına bakıp tarihimizi öğrenerek adımlar atabileceğimizi düşünüyorum. Özellikle gençlerden oyunumuza gelmelerini, tarihin sayfalarını açmalarını ve oyunumuz üzerinden geleceğe adım atmalarını rica ediyorum” dedi.

Şair-yazar Ataol Behramoğlu’nun yazdığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin inşasıyla yeniden hayat bulan oyun, Osmanlı’dan Milli Mücadele’ye ve Lozan Antlaşması’na kadar uzanan tarihi süreci anlatıyor. İki perdelik müzikal oyunun müziği Timur Selçuk’u konu alıyor. Oyun, prömiyerin ardından Temmuz ve Ağustos aylarında İzmir’deki çeşitli tiyatrolarda ücretsiz olarak 9 kez daha sahnelenecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

tekkekoy-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Batıkent Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu