Haber

Boğaziçi akademisyenlerinden ortak açıklama: Görevimizi yapmamız engelleniyor

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki tüm akademik ünitelerdeki (29 bölüm ve üç enstitü) öğretim üyeleri ortak bir açıklama yaparak üniversite bünyesindeki akademisyenlerin misyon yapmasının Rektör Naci İnci idaresi tarafından engellendiğini söz etti.

Yapılan açıklamada “Gençlerimizin iyi eğitim haklarının göz göre göre gasp edilmesine seyirci kalmayacağımızı, tüm hukuksuzluklara itiraz edip gereken tepkiyi göstermeye kararlılıkla devam edeceğimizi ifade etmek isteriz” denildi.

‘KAMPÜSE GİRMEMİZ DAHİ ENGELLENİYOR’

İki yıla yaklaşan bir müddettir üniversitede önemli bir idare krizi yaşandığı belirtilen açıklamada şu sözler kullanıldı:

“Yönetim, var olan mevzuatı da çarpıtarak, öğretim üyelerine soruşturmalar açmakta, bazı öğretim üyelerimizin sözleşmelerini gerçeklerden uzak haberlere dayandırarak yenilememekte, bazılarının yükseltmelerini keyfi sebeplerle bekletmekte, bazılarının ders vermesini, hatta kampüse girmesini hukuksuzca engellemektedir.”

‘LİYAKATSİZ ATAMALAR DEVAM EDİYOR’

Bu cins uygulamaların, üniversitenin güzel bir kamu üniversitesi olma özelliğini ve eğitim ve araştırma kalitesini önemli biçimde tehlikeye attığını belirten öğretim üyeleri “Bu konuda yaptığımız tüm uyarılar göz ardı edilmiştir” dedi.

Yapılan ortak açıklamada “Liyakatsiz, şeffaf olmayan atamalar devam ederken, bu süreçleri eleştiren ve dava açan bölüm başkanları, mesnetsiz gerekçelerle görevden alınmakta ve bölümler tarafından seçilen bölüm başkanlarının atamaları yapılmamaktadır” tabirlerine yer verildi.

‘GENÇLERE VE AİLELERİNE KARŞI SORUMLULUĞUMUZ’

Bu cins uygulamaların üniversitenin kurumsal bütünlüğüne telafi edilmesi güç hasarlar verdiği ve önemli kamu ziyanı oluşturduğu belirtilen açıklamada şu sözler kullanıldı:

“Bu hasarların ve kamu zararının önüne geçmek gerek öğrencilerimiz gerekse onlara iyi bir gelecek sağlamak uğruna fedakarlıkla çalışan ailelerine karşı sorumluluğumuzdur.”

Açıklama “Gençlerimizin iyi eğitim haklarının göz göre göre gasp edilmesine seyirci kalmayacağımızı, tüm hukuksuzluklara itiraz edip gereken tepkiyi göstermeye kararlılıkla devam edeceğimizi ifade etmek isteriz” denilerek sona erdi.

Ortak olarak yapılan açıklamaya takviye veren Boğaziçi Üniversitesi üniteleri şu biçimde:

1.Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
2.Eğitim Bilimleri
3.Temel Eğitim
4.Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
5.Yabancı Lisanlar Eğitimi
6.Batı Lisanları ve Edebiyatları
7.Çeviribilimi
8.Dilbilim
9.Felsefe
10.Fizik
11.Kimya
12.Matematik
13.Moleküler Biyoloji ve Genetik
14.Psikoloji
15.Sosyoloji
16.Tarih
17.Türk Lisanı ve Edebiyatı
18.Ekonomi
19.Siyaset Bilimi ve Milletlerarası ilişkiler
20.İşletme
21.Uluslararası Ticaret
22.Turizm İşletmeciliği
23. İdare Bilişim Sistemleri
24. Bilgisayar Mühendisliği
25. Elektrik-Elektronik Mühendisliği
26. Sanayi Mühendisliği
27.İnşaat Mühendisliği
28 Kimya Mühendisliği
29. Makine Mühendisliği

Enstitüler:

1) CET enstitüsü akademisyenleri
2) Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü
3) Etraf Bilimleri Enstitüsü

AÇIKLAMANIN TAMAMI

“İki yıla yaklaşan bir müddettir üniversitemizde önemli bir idare krizi yaşanmaktadır. İdare, var olan mevzuatı da çarpıtarak, öğretim üyelerine soruşturmalar açmakta, birtakım öğretim üyelerimizin mukavelelerini gerçeklerden uzak haberlere dayandırarak yenilememekte, kimilerinin yükseltmelerini keyfi sebeplerle bekletmekte, kimilerinin ders vermesini, hatta yerleşkeye girmesini hukuksuzca engellemektedir.

Bu tıp uygulamaların, üniversitemizin 50 yılı aşkın sürdürdüğü ve yılların birikimine dayalı uygun bir kamu üniversitesi olma özelliğini ve eğitim ve araştırma kalitesini önemli halde tehlikeye attığı konusunda yaptığımız tüm ikazlar göz gerisi edilmiştir. Liyakatsiz, şeffaf olmayan atamalar devam ederken, bu süreçleri eleştiren ve dava açan kısım liderleri, mesnetsiz münasebetlerle misyondan alınmakta ve kısımlar tarafından seçilen kısım liderlerinin atamaları yapılmamaktadır.

Bu tıp uygulamalar, üniversitemizin kurumsal bütünlüğüne telafi edilmesi güç hasarlar vermekte ve önemli kamu ziyanı oluşturmaktadır. Bu hasarların ve kamu ziyanının önüne geçmek, gerek öğrencilerimiz gerekse onlara uygun bir gelecek sağlamak uğruna fedakarlıkla çalışan ailelerine karşı sorumluluğumuzdur. Gençlerimizin uygun eğitim haklarının göz nazaran göre gasp edilmesine seyirci kalmayacağımızı, tüm hukuksuzluklara itiraz edip gereken yansıyı göstermeye kararlılıkla devam edeceğimizi söz etmek isteriz.

Aşağıda isimleri yazılı üniteler olarak kamuoyuna hürmetle duyururuz.

Neler yaşandı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Ocak 2021’de rektörlük konumuna üniversite dışından Prof. Dr. Melih Bulu’yu atamasıyla başlayan ve akabinde 21 Ağustos 2021 tarihinde Prof. Dr. Naci İnci’yi atamasıyla devam eden süreç yaklaşık iki yıldır devam ediyor.

Bu atama kararını takiben gerçekleşen hukuksuz atamaları eleştiren akademisyenler, kısa müddette adapsız oylama ile çoğunluğu sağlayan idare tarafından amaç gösterilmeye başladı.

Bu süreçte onlarca akademisyene disiplin soruşturması açılırken, birçok kişi de misyondan uzaklaştırma kararları, mukavelelerinin yenilenmemesi ve derslerinin onaylanmaması usulleriyle üniversiteden uzaklaştırıldı.

Batı Lisanları ve Edebiyatları Kısmı Sinema Çalışmaları Programı öğretim vazifelisi ve belgesel sinemacı Can Candan 16 Temmuz 2021’de vazifeden alındı.

Karara karşı açılan davada mahkeme, oy çokluğuyla yürütmenin tedbiren durdurulmasına karar verdi ve Candan’ın misyonuna iade edilmesine hükmetti. Lakin Candan, bu kere de 8 Ağustos 2022 tarihinde ikinci kere misyon müddetinin uzatılmamasıyla misyonundan uzaklaştırıldı.

Batı Lisanları ve Edebiyatları Bölümü’nde ders veren Özcan Vardar, Feyzi Erçin ve Seda Binbaşgil’in verdiği dersler de idarenin talebiyle kapatıldı.

Matematik kısmı öğretim üyesi Dr. Mohan Ravichandran’ın çalışma müsaadesi Ekim 2021’de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün talebi üzerine YÖK tarafından iptal edildi.

Ekonomi Kısmı Lideri Prof. Ünal Zenginobuz, 22 Ağustos ve 22 Kasım 2022 tarihlerinde verilen kararlarla altı ay mühletle vazifeden uzaklaştırıldı.

Daha sonra hakkında disiplin soruşturması açılan Zenginobuz hakkında misyondan alınma kararı açıklandı. Kararla ilgili olarak yürütmeyi durdurma ve iptal davası açıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki data skandalını ortaya çıkaran Bilgi Teknolojileri Heyeti üyesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yavuz Akpınar, Prof. Dr. Emre Otay, Prof. Dr. İbrahim Semiz ve Prof. Dr. Tuna Tuğcu 16 Haziran 2022’de vazifelerinden üç ay mühletle uzaklaştırıldı. Tuğcu hakkında verilen uzaklaştırma kararı 15 Eylül tarihinde üç ay daha uzatıldı.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Kısmı Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü ise idare tarafından kontratı yenilenmeyerek misyonundan uzaklaştırıldı. Sütlü, idarenin kendisini temelsiz münasebetlerle ve hukuksuz bir halde işten çıkardığı gerekçesiyle 9 Kasım 2022 tarihinde rektörlüğe dava açtı.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Batıkent Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu