Haber

Mehmet Uçum’dan ‘Adaylık’ yazısı: Amaç Erdoğan’ın önünü kesmek

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Erdoğan’ın yeniden adaylığına ilişkin tartışmaları değerlendirdiği “Cumhurbaşkanı’nın en fazla iki kez seçilebilmesi kuralı” başlıklı yazısında muhalefeti “Cumhurbaşkanı siyasetine gönüllü olarak katılmakla” suçladı. uluslararası ortaklarıyla komplo kurmak”, “hukukları hileli bir şekilde kullanmak ve kanunları çiğneyerek”. Türkiye’yi bloke etmeye ve Tam Bağımsız Türkiye hedefini zayıflatmaya çalışıyorlar.” diye yazdı.

“Anayasa’nın 8. maddesinin yeni şekline göre, üstlenilmeyen cumhurbaşkanlığı süresinin yeni sistem dönemi sayılması ve adaylığın engellenmesi Anayasa’nın 8. maddesine açık bir aykırılık oluşturmaktadır.” Uçum, Erdoğan’ın yeniden aday olmasının mümkün olduğunu yazdı. Uçum’un yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Öte yandan iki kez seçilmenin sonu ve bu konudaki istisnalar adaylık koşullarıyla ilgilidir. Nitekim karar, ‘Bir kişi en fazla iki kez Cumhurbaşkanı seçilebilir’ şeklindedir. Adaylık koşulları da her sistemin temellerine göre belirlenir.Özelliklere sahip olmanın yanı sıra, “yürütme yetkisini ve görevini tek başına üstlenmek için iki kez seçilmemiş olmak” gerekir.

Yani yeni sisteme göre değiştirilen Anayasa’nın 8. maddesine göre cumhurbaşkanının iki kez seçilmemesi gerekirdi. Bu nedenle, Anayasa’nın 8. maddesinin yeni şekline göre üstlenilmeyen cumhurbaşkanlığı süresinin yeni sistemin dönemi olarak kabul edilmesi ve adaylığa engel teşkil etmesi Anayasa’nın 8. maddesine açık bir çelişki oluşturmaktadır. Anayasa.

Bilindiği üzere literatürde genel olarak üç hükümet sistemi olduğu kabul edilmektedir. Başkanlık, yarı başkanlık ve parlamenter sistem. Her ülke, tercih ettiği hükümet sistemi içerisinde kendine özgü unsurları hayata geçirebilir. Bununla birlikte, bölgesel özellikler, hükümetlerin genel olarak bu üç sistemden birine dahil edilmesini engellemez. Eşsiz güçlerine rağmen, CHS nihayetinde bir başkanlık sistemidir. Bu bağlamda anayasa yapıcı yeni statüyü cumhurbaşkanı olarak değil de lider olarak adlandırmış olsaydı, hukuken anlamsız olan bu tartışma asla gündeme gelmeyecekti. Bu nedenle kanun koyucunun eski adı yeni statüye koyması hukuken bir fark yaratmaz.

Adı aynı olmasına rağmen iki başkanlık statüsü daha var. Literatürdeki yeni statünün adı başkanlıktır. Her statünün süresi kendisi için geçerlidir. Dolayısıyla eski statünün devrini yeni statünün devri olarak değerlendirmek, yoruma dahi ihtiyaç duymayan Anayasa’nın açık ihlali olacaktır.

5- İki dönemin tartışılması için pratik nedenler

Yukarıda açıklandığı üzere, eski sistemdeki başkanlık süresinin yeni sistemde süre olarak sayılmasına gerekçe olarak ileri sürülen (eski hükmün korunması ve geçici bir hükmün bulunmaması şeklinde) iki görüş, yasal değil, tamamen ideolojik bir yaklaşım. Demagojik siyasetin malzemesi olarak kullanılır.

Asıl amaç, geçmişte denendiği gibi hileli yollarla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünü kesmeye çalışmaktır. Çünkü 2023 seçimlerinde yeniden aday olacağı kesin olan Sayın Erdoğan’ın yeni sistemde ikinci dönemini kazanacağı çok güçlü bir öngörü.

Hem Ülke Lideri konumunu yeniden canlandırmayı başaran hem de Atatürk’ün Tam Bağımsız Türkiye hedefinde büyük mesafe kat eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı girdikleri seçimlerde Atatürk’ten sonra ilk kez mağlup olanlar, aynı akıbete uğrayacaklardır. 2023 seçimleri Sayın Erdoğan’a karşı. Kabul edilmiş görünüyorlar. Demokratik bir muhalefet yapmak yerine, Türkiye karşıtı uluslararası ortaklarıyla gönüllü olarak komplo siyasetine imza atanlar, bu kez kullanarak Ülkenin Liderini bloke etmeye ve Tam Bağımsız Türkiye hedefini baltalamaya çalışıyorlar. kanunu hileli bir şekilde ve kanunun üzerine basarak.

Toplumsal irade, ülke gerçekleri, dönemsel koşullar ve bu yollara başvuranların yetersizlikleri düşünüldüğünde artık bu tür oyunların işlemesi mümkün değildir. Ayrıca bu hileli muhalefet şekline hukuk içinde alan açmak da aslında söz konusu olamaz.” (TAM YAZI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu